perjantai 4. syyskuuta 2015

Matti Riekki: Täältä pohjoiseen

Sentenced perustettiin Muhoksella vuonna 1989 ja haudattiin juhlallisesti Oulussa vuonna 2005. Jälkimmäisessä tilaisuudeessa olin itsekin mukana asianmukaisesti äitini hautajaismekkoon sonnustautuneena. Keikkalippuja jonotettiin jo aamuvarhaisella. Death metal -yhtyeenä aloittanut mutta sittemmin omaperäisen ilmaisutyylin luonut yhtye oli ensimmäisiä metallibändejä, joita ylipäätään kuuntelin. Viime aikoina olen vieläpä löytänyt yhtyeen uudestaan, ja siksi tartuin tähän Matti Riekin kirjoittamaan tyylikkääseen bändielämänkertaankin. Tätä kirjoittaessa soi suosikkini Sentencedin levyistä, Amok.

Vaikka olen seurannut Sentencedin uraa useita vuosia, Riekin kirjasta paljastui todella paljon sellaisia asioita, joita en ole muualta koskaan kuullut. Sentencedin jäsenet eivät olleet järin monisanaisia haastatteluissa. Niinpä muun muassa kirjassa rehellisesti mutta tyylikkäästi käsitellyt erimielisyydet olivat aivan uutta tietoa. Sen sijaan ei ole ollut salaisuus, että yhtyeen jäsenet olivat kovia juomaan. Siihen nähden ei ole yllättävää, että ristiriitoja syntyi sekä yhtyeen sisällä että ulkopuolella. Kirjan mukaan yhtye ei ylipäätään ollut järin innoissaan musiikin oheistoiminnoista. Kiertäminen ja levyjen markkinointi oli sen jäsenille enimmäkseen yhtä kärsimystä. Lukijaakin alkaa uuvuttaa rankkoja kiertuemuistoja lukiessa.

Sentencedin vaiheiden lisäksi kirja kertoo paljon pohjoispohjalaisesta mentaliteetista. Yhtyeen jäsenet näyttäytyivät julkisuudessa vähäpuheisina mutta teeskentelemättöminä mököttäjinä. Sellaisiahan pohjoispohjalaiset ovat. Ainakin minun oli muualta muuttaneena vaikea sopeutua paikallisten "nihkeilyyn". Kirjan loppupuolella päädytään varsin syvällisiinkin tunnelmiin, kun lukijalle tarjoillaan valittuja paloja yhtyeen jäsenten maailmankatsomuksesta. Teoksessa valotetaan myös yhtyeen tavaramerkiksi muodostuneiden itsemurhasanoitusten taustoja.

Lyhyestä virsi kaunis. Kovin paljon sanottavaa minulla ei tästä erinomaisesta bändielämänkerrasta ole. Vähäsanaisuus sopinee tähän aiheeseen paremmin kuin hyvin. Pitempiä fanitytön tunnustuksia on muun muassa Hemulin kirjahyllyssä, Hannan kirjokannessa ja Villasukka kirjahyllyssä -blogissa.


Matti Riekki: Täältä pohjoiseen - Sentencedin tarina (Like 2014)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Ilahdun niistä jokaisesta!