Nappasin haasteen Suketukselta. Mukava päästä esittelemään tietokirjasuosikkeja, jotka olen esimerkiksi lukenut ennen blogin perustamista ja jotka ovat siksi jääneet vaille huomiota!
Ohjeet:
–Valitse viisi tietokirjaa (joita et ole vielä esitellyt blogissasi) ja viisi nettisivua, joiden tiedon laatu on ansiokasta ja esittele ne lyhyesti blogissasi.
–Kielen tulee sekä kirjoissa että nettisivuissa olla jokin pohjoismaisista kielistä - siis tanskaksi, norjaksi, islanniksi, suomeksi, ruotsiksi, fääriksi, grönlanniksi, saameiksi, kveeniksi, meänkielellä jne
–Tietokirjat ovat niitä, joiden perässä mitä todennäköisimmin on laaja lähdeluettelo.
–Haasteen aloittajan Lukumadon kirjoitus tietokirjoista. Siitä voi katsoa mitä ei ainakaan lasketa tietokirjaksi.
–Haasta mukaan vähintään kolme blogia jakamaan tietoa eteenpäin.
Tietokirjat:
Heikki Räisänen: Mitä varhaiset kristityt uskoivat (WSOY 2011)
Mitä varhaiset kristityt uskoivat on loppuvuodesta edesmenneen emeritusprofessori Heikki Räisäsen yleistajuinen tiivistys kansainvälisesti merkittävästä elämäntyöstään varhaisen kristinuskon tutkijana. Hän pureutuu seka Uuteen Testamenttiin päätyneiden että sen ulkopuolelle jääneiden tekstien maailmaan ja pyrkii riisumaan ne myöhempien vuosisatojen tulkinnoista. Jäljelle jäävät vain ne ajatukset, jotka todella on ilmaistu teksteissä. Ja niitä ajatuksia on paljon erilaisia. Lukija pääsee seuraamaan uuden uskontokunnan syntyä, kun uudistusmielinen Jeesus-liike vähitellen irtautuu juutalaisuudesta omaksi ryhmäkseen. Kristinuskon keskeisimmätkään uskonkappaleet eivät ole niin itsestään selviä kuin myöhemmin on opittu ajattelemaan. Minusta kirja on tavattoman kiehtova, mutta en ihmettele, että kirkon piirissä siihen on suhtauduttu ristiriitaisesti. Ajattelemisen aihetta kirjassa on niin paljon, etten voi väittää kahden huolellisen lukemisenkaan jälkeen hallitsevani edes pääkohtia.
Veikko Litzen: Tie Nikeaan (Kirja-Aurora 2009)
Tie Nikeaan käsittelee samaa aikakautta kuin Mihin varhaiset kristityt uskoivat, mutta näkökulma on historiantutkimuksen. Johtopäätökset ovat kuitenkin samanlaisia kuin Räisäsen teoksessa: kristillisen opin sisältö ei ole itsestäänselvyys vaan seurausta varhaisten kristittyjen yhteisön monenlaisista sisäisistä kamppailuista ja neuvotteluista, joiden pohjalta Nikean kirkolliskokouksessa vuonna 325 muotoiltiin ensimmäinen yleinen esitys kristinuskosta.
Pasi Toiviainen: Ilmastonmuutos. Nyt. (Otava 2007)
Toisin kuin muutamille ystävilleni minulle Pasi Toiviaisen suosittu ilmastonmuutoskirja ei ollut käänteentekevä tai silmiä avaava teos. Olenhan ollut tietoinen ilmastonmuutoksen vaaroista jo aivan lapsesta asti. Silti olen lukenut kirjan luultavasti ainakin neljään kertaan kokonaan ja parhaat palat vielä useammin. Olen käyttänyt sitä myös eräänlaisena ilmastonmuutoksen käsikirjana. Lähes kymmenen vuoden jälkeen osa kirjan sisältämästä tiedosta alkaa toki olla jo aika vanhaa. Uusi tutkimus ei kuitenkaan ole vesittänyt kirjan perussanomaa, vaan päinvastoin ilmastonmuutos näyttää entistä vakavammalta uhkalta, johon pitäisi reagoida entistä kiivaammin. Vaikka kirjan aihe on ahdistava ja huolestuttava, henkilökohtaisen näkökulman ja synkähkön huumorin ansiosta se on vauhdikasta ja viihdyttävää luettavaa.
Osmo Soininvaara: Vauraus ja aika (Teos 2007)
Suuri osa suomalaisista ja länsimaalaisista ylipäätään on jo vaurastunut niin paljon, ettei lisäraha enää lisää onnellisuutta. Ihmiset kaipaavat enemmän lisää vapaa-aikaa, jonka voi käyttää perheen kanssa oleiluun tai muuhun mielekkääseen olemiseen. Soininvaara osoittaa kirjassaan, että leppoistaminen olisi myös mahdollista totetuttaa. Luin kirjaa yhdellä kengännauhabudjetin tunturireissulla. Olin tuolloin juuri valmistunut työttömäksi maisteriksi, ja vuosien opintotuella elämisen jälkeen työmarkkinatuki tuntui suurelta summalta. Syksyllä aloitin ensimmäisessä oikeassa työpaikassa. Vaikka rahaa oli enemmän, elämän mielekkyys ei suuresti kasvanut. Oma elämäntilanne tuntui vahvistavan Soininvaaran väitteet. Mieluummin aikaa kuin rahaa.
Oula Silvennoinen, Marko Tikka & Aapo Roselius: Suomalaiset fasistit (WSOY 2016)
Harva kirja on saanut osakseen sellaista ministeritason mainoskampanjaa kuin kevään uutuuskirja Suomalaiset fasistit. Aihe on siis edelleen arka. Silvennoinen, Tikka ja Roselius eivät kuitenkaan sievistele. En ole vieläkään lukenut kirjaa aivan loppuun, mutta uskallan kuitenkin suositella sitä. Se on hyvä esimerkki tietokirjasta, joka hallitsee myös tarinankerronnan paremmin kuin useimmat romaanit. Aiheesta maalataan kirjan sivuilla elävä kuva.
Nettisivut:
AntroBlogi: Ilahduttava uusi sivusto, joka esittelee suomalaisten kulttuuri- ja sosiaaliantropologien tutkimusta ja tarjoaa antropologisia näkökulmia ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun. Pirteää tieteen popularisointia!
Gaia: Luonnontieteellisiin tosiasioihin nojaava ilmasto- ja energiatiedon aarreaitta, jossa haihattelijat saavat kyytiä.
Sukuposti: Valtava määrä erirotuisten hevosten sukutauluja, kuvia ja muuta tietoa hevosista. Kansainvälisestikin ainutlaatuinen tietokanta on todellinen kulttuuriteko.
Veðurstofa Íslands - Jarðskjálftar: Islannin ilmatieteen laitoksen maanjäristyssivu, joka on tarjolla myös englanniksi. Aloin seurata sivua, kun Eyefjallajökull alkoi osoittaa merkkejä lähestyvästä purkauksesta keväällä 2010. Purkauksen seurauksethan me kaikki varmaankin muistamme. Vihje: Bárðarbungalla näkyy taas tapahtuvan.
SA-kuva-arkisto: Tiedotuskomppanioiden ottamat valokuvat toisen maailmansodan ajalta ovat nyt vapaasti kaikkien käytettävissä. Näitä kuvia selatessa kuluu helposti tovi jos toinenkin.
Haastan mukaan seuraavat blogit:
Sinisten ajatusten hautausmaa
Palautekytkentöjä
Jokken kirjanurkka
Luetko tietokirjoja, mutta et saanut haastetta? Ei haittaa, nappaa haaste lennosta kiinni.
Aiemmat kirjoitukseni tietokirjoista löytyvät näppärästi tietokirja-tunnisteella.
Kiitos yritetään pohtia tietokirjoja :)
VastaaPoistaOle hyvä. Mielenkiintoista nähdä, mitä valitset. :)
PoistaHienoja vinkkejä, kiitos! AntroBlogi olisi hyvin voinut olla omallakin listallani, fanitan. Suomalaiset fasistit on ehdottomasti lukulistallani.
VastaaPoistaKiitos itsellesi!
PoistaKiitos, tässäpä taas hieno kokoelma vinkkejä.
VastaaPoistaKiitos itsellesi hienon haasteen aloittamisesta.
Poista