Osmo Soininvaara on suosikkejani suomalaisen älymystön vähälukuisessa joukossa. Hänen kirjoistaan Vauraus ja aika (2007), Sata-komitea (2010) ja Vihreä politiikka (2012) ovat kaikki epäilemättä vaikuttaneet siihen, miten näen nykyään yhteiskunnan. Oli siis itsestään selvää, että hankin käsiini myös hänen uuden kirjansa Jäähyväiset eduskunnalle, jossa konkaripoliitikko selittää, mikä suomalaisessa politiikassa on pielessä ja miksei hän enää aio hakea jatkokaudelle tämän kevään eduskuntavaaleissa.
Oletko miettinyt viime aikoina, mistä sote-uudistuksessa tai eurokriisissä on kyse? Ja miksi työvoiman tarjontaa halutaan lisätä, vaikka samaan aikaan työttömien määrä vain kasvaa? Soininvaaran vahvuus on siinä, että hän osaa selittää aidosti vaikeita asioita kansantajuisesti kuitenkaan populistisiin heittoihin sortumatta.
Mikä politiikassa on sitten pielessä? Soininvaaran mukaan suomalainen yhteiskunta on menettänyt kykynsä tehdä päätöksiä. Toisaalta syypäitä ovat poliitikot, jotka pyrkivät oman suosionsa maksimointiin ja vetävät kaikki eri suuntiin. Hallitus ei ole toiminut, mutta toisaalta oppositiokaan ei ole onnistunut tehtävässään ja vaatinut siltä parempaa päätöksentekoa. Toisaalta esimerkiksi uuden perustuslain tulkinnat ovat torpanneet monia hyviä ehdotuksia. Ongelmia on siis sekä yksittäisten poliitikkojen tekemisissä että poliittisen järjestelmän rakenteissa. Osansa moitteista saavat myös toimittajat, jotka keskittyvät etsimään skandaalinaineksia yksittäisten huippupoliitikkojen tekemisistä sen sijaan, että he tarttuisivat laajempiin linjoihin.
Julkisuudessa vihreät kritisoivat usein perussuomalaisia päävastustajinaan. Soininvaara suhtautuu kuitenkin perussuomalaisiin varsin kiltisti. Hän nostaa esiin niitä poliitikkoja, jotka ovat kokemattomuudestaan huolimatta onnistuneet vaikeassa tehtävässään ensimmäisen kauden kansanedustajina. Rankimman ryöpytyksen kohteeksi joutuvat sosialidemokraatit, jotka äänestäjien menetystä pelätessään jarruttavat kaikkia uudistuksia, vaikka juuri näillä uudistuksilla voitaisiin turvata hyvinvointivaltion rahoituspohja tulevaisuudessakin. Kokoomusta Soininvaara syyttää talouspoliittisen ymmärryksen puutteesta. Valtiontaloutta ei voi johtaa niin kuin yrityksen taloutta. Mutta lahjakkaimmat kokoomuslaiset ovatkin liike-elämän eivätkä politiikan palveluksessa, Soininvaara sivaltaa.
Jäähyväiset eduskunnalle on tärkeä puheenvuoro, mutta se antaa todella huolestuttavan kuvan suomalaisesta yhteiskunnasta. Tilanne oli huono neljä vuotta sitten, ja vielä huonommaksi se on muuttunut. Osa ongelmista näyttää jääneen pysyviksi. Muun muassa olemme vaarassa menettää yhden sukupolven nuorisoa. Mikä neuvoksi? Soininvaara ehdottaa rehellisyyttä ja suoraa puhetta. Hänen mukaansa kansaa ei tarvitse mielistellä, vaan se ymmärtää kyllä rankatkin päätökset, kunhan ne perustellaan uskottavasti.
Osmo Soininvaara: Jäähyväiset eduskunnalle (Teos, 2015)
Minustakin Soininvaara on analyyttisyydessään rehellinen politikko, jolla on minusta varsin objektiivinen ote. Luen toisinaan Soininvaaran blogia. Kirjoittamasi perusteella ymmärrän, että Soininvaara arvioi analyyttisimmin niitä, joilla on "valtaa", eli ovat maan hallituksessa ja kunnissa vallassa. Minusta oppositiolla ei nykydemokratiassa ole suoraa valtaa, kunnassa hieman enemmän, jos puolueen edustajat saavat lautakuntapaikkoja.
VastaaPoistaNiin, tuossa kirjassakin Soininvaara pitää opposition heikkoja toimintaedellytyksiä ongelmana. Sen pitäisi pystyä esittämään realistisia vaihtoehtoja hallitukselle sen sijaan, että se räkyttäisi kaikkea vastaan varmana siitä, ettei räkytys koskaan johda mihinkään. Luen itsekin Soininvaaran blogia, ja kyllähän kirjan teemat ovat varsin tuttuja sieltä.
PoistaLuen Soininvaaran blogia melko aktiivisesti, joten tämä kirjakin on pyörinyt mielessä. Jotkut noista ongelmista ovat nousseet siellä yleensä ansiokkaassa blogikeskustelussa esiin. Kenties populismin nouseminen politiikkaan ja lehdistöön tarkoittaa, että vaikeiden päätösten uskottavat perustelut, rehellisyys ja suoruus tarjoavat helppoja maaleja ja välittyvät todella "rikkinäisen puhelimen" läpi. Soininvaara on monesti joutunut selittelemään sanomisiaan, jotka on esitetty mediassa väärin, vain osittain tai ilman kontekstia. Siinä saa kehittää rauhallisuutta ja kärsivällisyyttä.
VastaaPoistaPoliitikot kokevat olevansa saman järjestelmän uhreja. Symmetria tekee tilanteesta tragedian. :-D
Lisäksi ihmiset kuulevat sen, mitä he haluavat kuulla. Ei ole helppoa poliitikoillakaan.
Poista